Over ons

SPAR Dorpswinkel Sterksel


In de kern van het dorp Sterksel wordt al meer dan 20 jaar aan de Pastoor P. Thijssenlaan 1a, 6029 RL  Sterksel een supermarkt of wel een dorpswinkel geëxploiteerd. Deze SPAR dorpswinkel functioneert onder de vlag van een coöperatie, genaamd: Coöperatie Dorpswelzijn Sterksel U.A.

Een unieke en complete winkel die zorgt voor leefbaarheid in ons bijzondere dorp. De dorpswinkel wordt onder toezicht van het bestuur van de coöperatie gerund door een bedrijfsleider, een assistent bedrijfsleider, korte parttimers en een groot vrijwilligersteam. Uniek voor Nederland!

Assortiment
De winkel is een gezellige middelgrote SPAR supermarkt met een volledig assortiment aan producten waaronder veel verse (streek)producten zoals dagelijks vers brood, inclusief luxe broodjes en gebak, groenten, fruit, vlees- en visproducten en verder huishoudartikelen, enz.
Verder zijn er service voorzieningen als stomerij, PostNL, drogisterijartikelen, wenskaarten en telefoonkaarten.

 

Openingstijden:

Maandag                               07:30 - 18:00
Dinsdag: 07:30 - 18:00
Woensdag: 07:30 - 18:00
Donderdag: 07:30 - 18:00
Vrijdag: 07:30 - 19:00
Zaterdag: 07:30 - 18:00
Zondag: 10:00 - 15:00

!!! GEEN BEZORGINGEN OP ZONDAG!!!

Geschiedenis van de coöperatieve supermarkt in Sterksel
Het verdwijnen van een reeds lang bestaande supermarkt betekende in het jaar 2002 een aanslag op de leefbaarheid voor ons dorp Sterksel. Het duurde dan ook niet lang eer destijds een aantal vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit het dorp de handen ineen sloegen om aan deze ongewenste situatie een eind te maken. Immers, naast de winkel zijn meerdere voorzieningen al eerder aan de gemeenschap Sterksel onttrokken, zoals een bank en postkantoor. Het betekende tegelijk een stevige sociale aderlating, zeker met een sterke vergrijzing van de dorpsbewoners op de achtergrond.
Met het verdwijnen van deze voorzieningen verdween ook ‘de loop’ uit het dorp.
Na uitgebreid onderzoek, oriëntatie en overleg kwam de initiatiefgroep, onder aanvoering van de Katholieke Bond van Ouderen afdeling Sterksel (met de heren Rien Huijsmans, Dolf Lommerse en Dirk Noordman), tot de conclusie dat er een nieuwe winkelvoorziening in het dorp moest komen.
Met enige voortvarendheid werd dan ook een nieuwe supermarkt op poten gezet .Deze winkel is onder beheer van een coöperatie opgestart. De vaktechnische inbreng is destijds door de Spar-organisatie verzorgd o.m. middels een bedrijfs- en een financieringsplan.
De feestelijke opening heeft plaatsgevonden op 24 maart 2004 in aanwezigheid van onder meer burgemeester mevrouw Noor Planje en de heer Roel Augusteijn, gedeputeerde Welzijn van de Provincie Noord-Brabant
De nieuwe dorpswinkel draait op omstreeks 70 vrijwilligers, met daarnaast een betaalde bedrijfsleider. De ‘buurtsuper’ is niet alleen een noodzakelijke voorziening voor de dagelijkse levensbehoeften,  maar neemt tevens een belangrijke plaats in waar het gaat om sociale contacten, levendigheid en leefbaarheid binnen de gemeenschap. Het gegeven dat de dorpswinkel inmiddels al weer 19 jaar succesvol haar bestaansrecht uitdraagt, bevestigt nog eens dat de initiatiefgroep destijds terecht en op goede motieven tot actie is overgegaan.

Waarom het beheer in een coöperatieve vorm?
Het beheer in de vorm van een coöperatie van een supermarkt/winkel is in ons land geheel onbekend, hoewel algemeen een bedrijfsvoering onder beheer van een coöperatie wel alom als gebruikelijk is aanvaard.
Ondanks de onbekendheid binnen het winkelgebeuren is toch gekozen voor de vorm van een coöperatie, omdat:
a. alle leden hun inbreng (kunnen) hebben over het reilen en zeilen van de winkel;
b. leden, door aankoop van certificaten, een start- of werkkapitaal bijeenbrengen;
c.  leden een bestuur kiezen, welke volgens een statuut de  verantwoording wordt opgedragen voor de algemene gang van zaken.   
d. deze verantwoording in algemeen jaarvergadering tot uiting wordt gebracht middels jaarverslag, resultatenrekening, verlies- en winstrekening etc.
Kortom, alle leden kunnen hun inbreng hebben met betrekking tot de voortgang van het winkelservicepunt. De coöperatie heeft omstreeks 250 leden hetgeen betekent dat zo’n 60% van het aantal Sterkselse huishoudens eigenaar is van de Spar dorpswinkel. Een unieke formule in Nederland.

Het bestuur van de coöperatie bestaat uit:
-  Rob Geilleit, voorzitter
-  Arnold Nijsen, penningmeester
-  Twan Janssen
-  Peter Bechtold
-  Roland Faes
-  Rob Hakvoort

KVK:                  17160543
BTW-nummer:   NL 812835165B01

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »